Werk mee aan een HARTveilig Winterswijk en word donateur of sponsor

“Na de tweede schok van de AED, kwam ik binnen 4 minuten weer tot leven. Ik tennis weer volop en geniet van elke dag”.

Johan Esendam

Voorzitter, Hart4Winterswijk

Wat is een 6-Minutenzone?

Een 6-Minutenzone is een gebied dat zo is ingericht dat mensen binnen 6 minuten de juiste hulp kunnen bieden bij een hartstilstand: 112 te bellen, starten met reanimeren en een AED inzetten. Hiermee is de kans op overleven van het slachtoffer aanzienlijk vergroot.

Voor een goedwerkende 6-Minutenzone zijn nodig:

Er zijn 2 oproepsystemen in ons land, HartslagNu en Hartveilig Wonen. Voor onze regio is dat Hartveilig Wonen. Na aanmelding via Hartveilig Wonen worden burgerhulpverleners en AED ’s opgenomen in het automatiseringssysteem van de meldkamer van 112 in onze regio.

Het is de droom van de Hartstichting dat iedere Nederlander zou kunnen reanimeren.

Bij een hartstilstand is direct starten met reanimeren en het inzetten van een AED van levensbelang. Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt van het slachtoffer. Bij een 112 melding van een hartstilstand, stuurt de 112 centrale automatisch een SMS bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. Een deel gaat rechtstreeks naar het slachtoffer, een ander deel krijgt de opdracht eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zij gaan door met reanimeren tot de ambulance arriveert en het ambulance personeel de reanimatie overneemt.

Aanmelden als burgerhulpverlener

Na het volgen van een reanimatie- en AED cursus ontvang je het certificaat van de NRR. Het certificaat is nodig voor de aanmelding als burgerhulpverlener. Via de volgende link kun jij je opgeven als burgerhulpverlener bij het oproepsysteem van Hartveilig Wonen.

Meld je aan als burgerhulpverlener via de Nederlandse Hartstichting: Klik hier

Voor voldoende AED’s wordt uitgegaan van die AED’s, die 24 uur per dag, 7 dagen in de week openbaar toegankelijk beschikbaar zijn. Voor de bebouwde kom zijn er momenteel maar 11 AED’s beschikbaar.

Voor de buurtschappen zijn 10 AED’s beschikbaar. De onderlinge afstand tussen de bestaande AED’s is veel te groot. Rondom een AED mag de virtuele cirkel niet groter zijn dan 500 meter. Bovendien moeten de cirkels in de 6-minutenzones elkaar overlappen.

Wil er bij een hartstilstand sprake zijn van een snelle reanimatie, binnen de cruciale tijd van 6 minuten, dan moeten er in de blinde vlekken minimaal 16 AED’s extra in de bebouwde kom bij komen, die 24 uur per dag, 7 dagen in de week openbaar toegankelijk en inzetbaar zijn, geplaatst in een verwarmde en geventileerde buitenkast, voorzien van een pincode.

Waar hangen de AED’s?

De bestaande AED’s in Winterswijk en de buurtschappen staan vermeld op bijgaande AED lijst. KLIK

Zo werkt de melding van een hartstilstand bij 112: